Марин Рачев
Марин Рачев / netinfo
Марин Рачев: атакуват ме
96546
Марин Рачев: атакуват ме
  • Марин Рачев: атакуват ме
Като целенасочена атака определя случващото се в община Септември кметът на град Марин Рачев, а по думите му всичко е тръгнало от спора за минералния извор в село Варвара. Това заяви той пред журналисти преди днешното поредно заседание срещу него по обвинения в източване на данъци чрез негова фирма за търговия с горива.

Според обвинителния акт Марин Рачев като едноличен търговец от януари 2005 година до септември 2006 година не е платил ДДС от продажбата на горива в размер на 115 000 лева.

За пореден път кметът на Септември заяви, че всички обвинения са несъстоятелни и няма да издържат в съда. Разказа, че ревизията е връщана няколко пъти за различни пропуски и предстои да се доказва дали горивото е продадено или укрито. Към момента на проверката наличностите са били малки, останалото е било продадено, а данъците – платени.

В отговор на журналистически въпрос кметът заяви, е гаранцията му от 130 000 лева, наложена от Специализирания наказателен съд, е платена. Парите са събрани – дори в повече, от хора, които не искат общината да бъде въвличана в схемата на спасителите от Инициативния комитет „Да спасим община Септември“. За противниците си градоначалникът твърди, че от поне 10 години плетат схеми, чиято жертва е не само Община Септември, но и Община София, както и големи фирми.

Рачев се зарече, че смятаното за ябълка на раздора минерално находище във Варвара занапред няма да остане обсебено само от един ползвател - Николай Проданов.

Очакваната акция на инициативния комитет мина тихомълком, без изявления. Негови представители предоставиха на репортерите извадка от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. В текста се коментират данни за злоупотреби на Рачев и екипа му от Община Септември. В отговор на това пък Марин Рачев също раздаде документи, уличаващи опонентите му в престъпления и нарушения.