Спецченгета от Пловдив с най-високи отличия на МВР за залавянето на фалшификаторите
Спецченгета от Пловдив с най-високи отличия на МВР за залавянето на фалшификаторите / Пресцентър на МВР
Със заповед на министър Румен Петков 10 служители на ОДП Пловдив и окръжният прокурор на града бяха наградени за проявен висок професионализъм и успешно финализиране на проведена полицейска операция, при която бе разбита организирана престъпна група за изработване на фалшиви документи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

“Почетно отличие на МВР за доблест и заслуга” получиха директорът на ОДП Пловдив комисар Ангел Рангелов, комисар Калин Георгиев – началник на сектор "Борба с организираната престъпност" /БОП/ и окръжният прокурор Андрей Атанасов. Четирима служители на сектор БОП бяха наградени с Почетен знак на МВР, трима техни колеги от областната дирекция получиха Почетно отличие на МВР, а младши дознател бе отличен с огнестрелно оръжие.

Министър Румен Петков благодари сърдечно на служителите и ги поздрави за успешната реализация. “Тя значи много за страната ни, доказва високия професионализъм на българската полиция, доказва, че България е необходим член на ЕС от гледна точка на сигурността. Благодаря ви за големия труд. Вие трябва да имате самочувствие на хора, които се борят за сигурността на гражданите, които с личния си пример доказват убедително, че българската полиция е сигурен партньор в европейското семейство", каза вътрешният министър.

Министър Петков даде висока оценка за работата на областната дирекция, която по думите му е една от най-добрите.

Акцията бе проведена от служители на сектор БОП при ОДП Пловдив на 22 ноември с активното участието на колегите им от различни служби на дирекцията и под наблюдението на Окръжната прокуратура. Бяха задържани девет мъже. Групата, чийто тартор е 45-годишният Димитър Димитров, се е занимавала с окончателното комплектоване и довършване на фалшиви документи за самоличност. При претърсванията в сгради на повече от четири адреса в Пловдив и региона бяха иззети милиони заготовки за паспорти на над 15 страни – литовски, израелски, португалски, китайски, френски, белгийски и др. Били открити лични карти, български шофьорски книжки, визи за САЩ и за страни от Шенгенското пространство, документи за постоянно пребиваване в Англия, застрахователни полици, винетки за Гърция, гилотина, преса, шевна машина, софтуер, цинкови клишета и др. Част от участниците в групата бяха заловени в режим на производство.

За успешната реализация пловдивските полицаи получиха висока оценка и от аташето по сигурността в посолството на САЩ у нас Грегъри Хюстън. “Операцията е пример за чудесно свършена полицейска работа, акцията показа още веднъж, че българските полицейски служители много сериозно изпълняват ролята на страж на границите на Европейския съюз и приемат тази задача много отговорно", каза Хюстън. С разбиването на групата между 50 и 100 милиона лева не са успели да достигнат до ръцете на организираната престъпност.