Ще правят костница в Ягодинска пещера
Ще правят костница в Ягодинска пещера / dariknews.bg/ архив

Костница на загиналите родопчани по време на поробването от турските орди, ще бъде направена в Ягодинска пещера. Това съобщи председателят на Туристическо дружество „Родопея“ доц. Тодор Тодоров.

„Както е известно, в пещерата сме намерили десетки скелети на хора, за които предание разказва, че са се окрили от нападението на турските орди. За съжаление те са били открити от завоевателите, които зазидали входа на пещерата и запалили огън. Всички хора за били задушени и загинали“, разказва доц. Тодоров.

Според него преданието се потвърждава и от намерените кости, при една от експедициите през 1964 г. “Намерели сме скелети на възрастни хора, с дете в ръка, като предполагаме, че става въпрос за майка с дете. Най-вероятно, в пещерата се окрили възрастни хора, жени и деца, а останалите са водели битка с ордите.

По същото време, в района е бил Гордьо войвода, който защитавал крепостта и манастира на връх „Св. Илия“. Той бил ранен, като не след дълго умира от раните си“, разказва още председателя на туристическото дружество.

Намеренията на Тодоров са, в самото начало на пещерата да се направи паметна плоча, за да могат посетителите да удават почит на загиналите хора, а на мястото, където са намерени костите, да се изгради костница. „Вече сме направили първите стъпки, като сме разговаряли с представители на Пловдивската епархия, в Смолян.

чаквам тяхната благословия и оказания, за да се направи всичко по каноните на българската църква“, добави доц. Тодоров. Намеренията на ТД „Родопея“са до края на годината костницата да е факт, както и възпоменателната плоча. „Ще изчакаме да премине т.нар. силен туристически сезон и почваме да работим по осъществяване на нашите намерения“, категоричен бе Тодор Тодоров.