Сезират прокуратурата за подклаждане на етническо напрежение след отказа й да се самосезира
Сезират прокуратурата за подклаждане на етническо напрежение след отказа й да се самосезира / netinfo

Прокуратурата няма да се самосезира за подклаждане на етническа вражда от публикациите за изявления на председателя на фондация “Прав път” Ашим Асан, че “Пловдив ще се превърне във втора Босна”, ако общината забрани шумните ромски сватби на открито. Липсват конкретни данни за престъпление, налице са само общи приказки, които не дават основание за образуване на предварителна проверка, каза окръжният прокурор Андрей Атанасов.

Прокуратурата обаче ще бъде сезирана за подстрекаване към насилие и за създаване на етническо напрежение от общинските съветници от Атака, съобщи лидерът на партията и заместник-председател на Общинския съвет Тодор Христев. Жалбата ще бъде внесена в прокуратурата в понеделник. Христев обясни, че ще искат и търсене на отговорност от депутата Фикрет Сепетчи, който заяви, че – цитирам - спазването на ритуалите на етноса е по-важно от спазването на който и да дискриминационен закон. Според лидера на Атака, сегашният начин на провеждане на тридневните цигански и турски сватби на открито е своеобразна форма на дискриминация по отношение на хората от смесените махали, които - независимо от техния етнос – са подложени на шумов и психологически терор. /Подробности чуйте от Тодор Христев в прикачения звуков/

Ако получим юридически обоснована жалба, тогава ще преценим основанията й, коментира окръжният прокурор Андрей Атанасов.