Само двама кандидати за омбудсман седмица преди крайния срок
Само двама кандидати за омбудсман седмица преди крайния срок / Дарик радио

Само две кандидатури за омбудсман на Пловдив са постъпили до днес в деловодството на общината, съобщи пред Дарик общинският съветник от „Атака” Димитър Керин, който е председател на комисията по избора. Документи се приемат до 17 часа на 28 февруари, припомни Керин.

Изискванията към кандидатите са да бъдат български граждани с постоянно жителство в Пловдив, да са висшисти с минимум бакалавърска степен, да имат 5 години трудов стаж, независимо от специалността и да са с чисто съдебно минало. Бъдещият защитник ще действа по гласуван от Общинския съвет правилник, според който изборът му става с две трети от гласовете на съветниците, т.е. поне 34 гласа. Той ще получава 3 минимални заплати, което към момента се равнява на 660 лв.

След като приключи срокът за приемане на документи, комисията по избора ще направи подбор по допустимост и ще проведе събеседване с допуснатите кандидати. Очаква се до края на март да внесем предложение с класираните кандидатури в Общинския съвет, каза Димитър Керин.