Розопроизводители от Иганово обявиха стачна готовност
Розопроизводители от Иганово обявиха стачна готовност / снимка: БГНЕС, архив

Розопроизводителите от Иганово са готови на стачни действия заради ограничения достъп до земите им. Те настояват в най-кратки срокове  да започне  разчистване в забранената 3-километрова зона от мястото на взривовете с боеприпаси на ВМЗ - Сопот.

Земеделските производители са  категорични, че ако до 29 април не бъдат допуснати до обработват  имотите си, ще предприемат стачни действия като блокират жп прелеза в село Певците и главния път. Това стана ясно след среща на кметa на Карлово д-р Емил Кабаиванов със собствениците на розови насаждения и земеделски земи.

Опасенията на земеделските стопани са, че ще бъдат изпуснати сроковете за обработка и пръскане на маслодайните рози,  трябва да плащат неустойки по предварително сключени договори и ще изгубят субсидии. Голяма част от местното население се препитава с розобер.

От Община Карлово застават твърдо зад исканията на хората и ги подкрепят в стачните действия, ако не бъде спазен срокът за разчистване на имотите им. Карловският кмет е провел разговори  с министъра на отбраната Николай Ненчев, с областния управител Розалин Петков и командирът на Сухопътните войски генерал- майор Андрей Боцев.

Кабаиванов има уверение, че скоро ще бъде издадена заповед, с която сапьорите да започнат разчистването на района.