Ремонтите на училища и забавачки в 4 от 6-те района  приключват в срок
Ремонтите на училища и забавачки в 4 от 6-те района приключват в срок / netinfo
Всички общински училища в Пловдив ще отворят врати на 15 септември. До тогава ще са приключили ремонтите в тях и ще са минали комисии от здравната инспекция и от Пожарната, съобщи директорът на дирекция “Образование” в общината Георги Янев.

Единствено проблеми може да има в учебните заведения в район “Източен”, предупреди Георги Янев. Администрацията там спечели 5, 2 млн. лева за саниране на 7 училищни и на 3 детски градини и ремонтните работи там няма да спират. Фирмата изпълнител обаче е задължена да наеме охрана, която да следи единствено за безопасността на учениците, каза районният кмет Иван Тотев. Работите по външните фасади на училищата, по хидро- и топлоизолацията трябва да приключат до 12 септември, подчерта той. Ремонтите в детските градини “Лилия”, Родина” и “Маргаритка” ще продължат до края на октомври, а през това време хлапетата ще бъдат пренасочени към съседни забавачки.

В останалите градини ремонтните дейности ще приключат в срок. Заради провала на конкурсната процедура единствено в район “Тракия” е забавачките ще останат без сменена дограма. Общината отпуска 520 хиляди лева за строежа на два плувни басейна в училищата “Кочо Честеменски” и “Христо Ботев”, чието проектиране вече е започнало, съобщи още Георги Янев.

Общината е назначила комисия, която до края на месеца трябва да провери училищните сгради в града и да направи анализ на състоянието им. Така в бъдеще градската управа ще има по-ясна визия за необходимите възстановителни работи и ще ги планира по-отрано, заяви заместник кметът по образованието Георги Шопов.

На 15 септември праговете на пловдивските училища ще прекрачат 2900 първолаци, колкото са били и през предишните две години, съобщи още Георги Янев. Не се очакват закъснения с доставките на безплатните учебници. До 10 септември пък училищните директори трябва да докладват за сключените договори за осигуряване на закуски на децата от 1 до 4 клас по програмата на социалното министерство “Чаша топло мляко”.