Ректори обсъждат спешни промени във висшето образование
Ректори обсъждат спешни промени във висшето образование / netinfo

Промени на Закона за висшето образование и Закона за научните степени и звания у нас трябва да бъдат направени спешно, тъй като преходът към пазарна икономика прави кризата в образованието у нас голяма. Около този извод се обединиха ректори на университети и частни висши училища от цялата страна по време на  дискусия за модернизация на образованието у нас в рамките на 6-я Международен панаир на образованието, открит днес в Пловдив. Организатор на проявата е Асоциацията на частните висши училища в България.  

 

Промени в Закона за научните звания и степени трябва да се направят спешно, тъй като в този си вид той е безнадеждно остарял, каза за Дарик радио ректорът на Варненския свободен университет проф.д-р Анна Недялкова, която е и председател на Асоциацията на частните висши училища у нас. Според нея засега е спорен въпросът дали изцяло да се модернизира този Закон, или да се променят много от параграфите му и те да са част от Закона за висшето образование.

Модернизация на висшето образование е необходима изцяло, защото през последните 10 години, заради така съществуващата система на образование, българските университети продължават да приличат на Гимназии, които са зависими от висшите институции, смята доц. Сергей Игнатов- ректор на Нов български университет и член на Асоциацията на частните висши училища в България.

Да има различни университети у нас и свободно движение на студенти от едит към друг университет, да съществуват отделни магистърски програми, независещи от бакалавърската степен, Законът за висшето образование да включва и уреждане на проблема с научното звание”Доктор” са само част от въпросите, които днес дискутираха в Пловдив ректори на университети у нас. Международният фестивал на образованието, открит днес в Пловдив е престижен форум, който, по думите на организаторите дава шанс за младите хора да направят своя житейски избор. На фестивала си дават сериозна среща предлагането и търсенето на образователни услуги.

Панаирът ан образованието ще продължи до неделя.

 .