Пуснаха предсрочно 4 затворници в навечерието на 3 март
Пуснаха предсрочно 4 затворници в навечерието на 3 март / Дарик архив

Предсрочното освобождаване на четирима излежаващи присъди в Затвора в Пазарджик разреши в навечерието на Националния празник 3 март Окръжният съд в града. Предложенията за това са направени от Комисията по изпълнение на наказанията, чийто председател е началникът Веселин Коцев.

Затворникът с най-тежко престъпление от четиримата лежи за опит за убийство на ловен надзирател и полицай от службата за контрол на опасните вещества. Те били част от група, хванала двама бракониери по време на незаконен лов на глигани в землището на панагюрското село Баня. В стремежа си да се измъкне, единият – Иван К., стрелял срещу преследващата го група ловци и служители на реда и нанесъл незначителни наранявания на двама. Осъден е на 3 години ефективно. Зад решетките обаче показал примерно поведение, награждаван е с отпуски, от които винаги се е връщал безпроблемно. Решението на магистратите му спестява оставащите 7 месеца и 13 дни до края на наказанието.

Вторият освободен е осъден за това, че е карал пиян и е предизвикал катастрофа между селата Злокучене и Бошуля, при която има един загинал и двама ранени с опасност за живота, за което е получил 3 години и 4 месеца ефективно. В затвора е показал положителни промени, спазвал е стриктно задълженията си, работил е, награждаван е многократно. Оставащите 10 месеца и 10 дни обаче ще бъдат заменени с пробация, за да не злоупотреби отново с алкохол.

С 2 месеца и 19 дни по-рано излиза на свобода затворник, осъден за закана за убийство на двама души през 2011 година. Освен примерното държание при него мотив да бъде предложен за предсрочно освобождаване е преклонната му възраст и няколко тежки заболявания, едно от които е инсулт.

Положително е и решението за млад мъж, излежаващ присъда за това, че със съучастник е принудил човек да подпише запис на заповед за 5000 лева, причинявайки на жертвата лека телесна повреда. Отделно има присъда за нанасяне на средна телесна повреда след бой с бухалка на друг човек. Комбинативен, емоционално хладен, с ниско ниво на емпатия, егоцентричен, манипулативен, със завишена самооценка, гласи характеристиката му. Отчетено е, че рискът от рецидив е нисък, както и че проявява загриженост за родителите си. За добро поведение присъдата му е намалена от 4 на 3 години. Има много похвали и награди, включително с домашен отпуск, от който се е връщал без проблем.