/ БТА
Жители на асеновградските села Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан блокираха в знак на протест главен път Асеновград – Кърджали при село Червен. Исканията на хората са за отмяна на концесия за кариера в землището на с. Горнослав, отдадена на фирма „Запрянови - 03" ООД  и спиране на Инвестиционно намерение „Концесия за добив на мрамор и мраморна баластра Вратицата, в землището на село Добростан". Хората са обезпокоени от качеството на въздуха и водата в региона.

Селата от години не са населявани само от възрастни хора, а са избор на младежи, заради чистия въздух и природата тук, отбелязаха протестиращи. Основното им притеснение е запазването на горнославския извор "Свети Георги", който е каптиран и осигурява вода за 3500 души от шест села. Според цитирани от хората специалисти структурата на карстовите почви в района е фина и всеки взрив може да доведе до промяна на пластовете и загубата на водата от този извор. И към момента водата е недостатъчна и в много дни от годината сме на режим, споделиха хората.

На протеста присъства Христо Николов от "Зелени балкани", който подчерта, че в рамките на шест километра ще бъдат направени язви с обща площ 270 дка., които ще унищожат уникалния пасторален ландшафт на Западни Родопи. Той припомни, че към момента функционира каменна кариера край близкото село Мулдава. Протестът бе подкрепен и от Мая Манолова, и от народни представители.

Жалби срещу отдаването на концесия са внесени в редица институции на общинско, областно и държавно ниво, както и във Висшия административен съд. От Инициативния комитет са категорични, че има нарушения на Закона за биоразнообразието и европейски директиви. 

От Инициативния комитет припомниха, че находището Делчевото-2, отдаден в началото на ноември миналата година от Министерския съвет на асеновградската фирма за добив на мрамор, се намира в защитената зона на биосферен парк "Червената стена“ и е в непосредствена близост до имотите им. Жителите на петте села протестираха в края на ноември. Тогава те започнаха подписка за провеждане на местен референдум по темата. Подписката ще бъде отворена до февруари 2023 година. 
Ирина Шопова/ БТА