прокуратурата
прокуратурата / снимка: Кирил Кирилов
Емил Караиванов е с двойно, а Константин Атанасов - с тройно обвинение
Асеновград
93698
Асеновград
  • Асеновград
Общо седем са обвиняемите по две досъдебни производства, образувани след съвместна работа на полиция, прокуратура и ДАНС. И двата казуса се отнасят за община Асеновград, като един от замесените е кметът Емил Караиванов, който е с двойно обвинение. Резултатите от оперативните действия и анализ са междинни и работата по случаите продължава. Класифицираната информация е около 1000 страници, използвани са специални разузнавателни средства, има над 15 изземвания и общо 15 задържани, съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

Първото досъдебно производство е във връзка с обществена поръчка за почистването на 3900 шахти на територията на община Асеновград. Обвиняемите са кметът, длъжностно лице от общинската администрация и бизнесменът Николай Христев. Фирмата, която е доставчик на услугата, е собственост на съпругата му и през последните три години не е извършвала никаква дейност. Тя не разполага с необходимите лицензи, за да бъде наета, въпреки това през последните три години община Асеновград е издала незаконосъобразни документи и е заделила от бюджета си 200 хил. лв. за възнаграждения, които не са напълно усвоени. Цялата „наличност“ на фирмата е един служител, микробус, кирка и две лопати.

Задържаха кмета на Асеновград и бизнесмени

Обвинението към кмета е за присвояване на парични средства в особено големи размери. Предвид здравословното му състояние и претърпяна тежка операция, Караиванов е пуснат да се прибере вкъщи, като му е забранено да напуска пределите на страната. Длъжностното лице от общината е под парична гаранция от 500 лв. Според лекуващ го лекар на Христев трябва да му бъде направена спешна операция, защото има опасност от образуване на гангрена. Той е задържан за 72 часа, но по друго производство – за склоняване на граждани да упражнят вота си на последните парламентарни избори срещу заплащане от 25 лв. на човек. Може да получи от 1 до 7 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 25 000 лв.

Второто досъдебно производство е заради промяна на Подробен устройствен план (ПУП) в Метошката махала в Асеновград, която е защитена територия паметник на културата от ансамблов тип. Липсвало е съгласуване с Министерството на културата, съборена е стара сграда и в момента там се строи нова, като в момента се изгражда трети етаж. Разрешителното е издадено от община Асеновград. Съседи са сезирали кмета, РДНСК, но строителството не е спряно, а общинска комисия в настоящия месец е извършила проверка и не е констатирала нарушения, уточни наблюдаващият прокурор Мария Тодорова.

Прокуратурата обвини главния архитект на община Асеновград в корупция

Първото обвинение по този казус е към кмета Караиванов, който е допуснал осъществяването на незаконна строителна дейност. Ако бъде признат за виновен, го грози опасност от затвор до 5 години и глоба от 2000 до 10 000 лв. Повдигнато е трето обвинение на гл. архитект на общината Константин Атанасов – за искане на пари за упражняване на влияние. Първото му обвинение беше за искане на подкуп от 8000 лева от бизнесмена Димитър Захариев. Атанасов продължава да е под парична гаранция.

Другите двама обвиняеми са собствениците на фирмата инвеститор, които са баща и син – Вакрил и Георги Запрянови. Те са освободени с парична гаранция от 10 000 лв.  

Днес или в понеделник Окръжна прокуратура ще поиска отстраняване от длъжност на кмета Караиванов и гл. архитект Константин Атанасов. Причината е в повдигнатите им тежки обвинения за корупция, присвояване на пари в особено големи размери, подкуп и търговия с влияние. 

Чуйте още от приложеното аудио.