Румен Радев: Българската коледа е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава
Румен Радев: Българската коледа е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Българската коледа
95389
Българската коледа
  • Българската коледа
Българската коледа не е просто дарителска кампания. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности“. Това заяви в пловдивската болница „Свети Георги“ президентът Румен Радев на откриването на 15-то издание на „Българската коледа“.
 
Държавният глава подчерта, че „инициативата сплотява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на нашите деца“.
 
Тя е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование, социално положение около една обществено значима кауза“, допълни Румен Радев.
 
Зад тази инициатива стоят хиляди българи - учредители, дарители, известни личности, медии. Но успехът на една дарителска инициатива зависи основно от хората, които са в края на този процес - а това сте вие, лекарите“, обърна се съм медиците президентът.
 
Той благодари от името на хилядите български дарители, участвали в "Българската коледа", както и на лекарите и медицинските сестри за спасените детски животи.
 
Президентът припомни, че в резултат на приключилата на 30 ноември т.г. кампания, посветена на децата с тежки хронични заболявания, "Българската коледа" успя да събере 2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение.
 
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ – най-голямата болница в Южен Централен регион, която в годините се е доказала като добър партньор на „Българската коледа“ проф. Карен Джамбазов заяви, че от началото на инициативата лечебното заведение е получило над 1,6 млн. лв. дарение под формата на различни апарати, с които е  подмомогната диагностика и лечението на малките пациенти от клиниките по педиатрия,  детска хирургия, отделението по неонатология и офтамология. През тази година УМБАЛ „Свети Георги“ ще закупи още четири нови животоспасяващи апарата на обща стойност 160 000 лева.

Тази година „Българска коледа“ е посветена на спасяването на детския живот, продължителността на лечението и рехабилитацията. Затова Правителството и НЗОК ще акцентира върху тази дейност“, заяви на старта на инициативата здравният министър Кирил Ананиев

Българската коледа
Искра Койчева, Дарик Пловдив

„Българската Коледа“ се провежда от 2003 година по инициатива на президентската институция. На откриването в Пловдив на 15-то й издание присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, множество официални лица и гости, представители на РЗИ и РЗОК, както и деца, подпомогнати от „Българската Коледа“.

Дарик е медиен партньор на "Българската Коледа".

Още от старта на кампанията чуйте  в звуковия файл