Поп и ходжа се молиха за здраве в община Девин
Поп и ходжа се молиха за здраве в община Девин / Ева Тошева
Поп и ходжа заедно се помолиха за здравето и благоденствието на жителите на община Девин. След трагедиите, които сполетяха града на минералната вода в последния месец и половина, християни и мюсюлмани събраха пари за курбан за над 1000 души. Той бе осветен от местния свещеник Тодор Веселинов и от имама Ружди Скендеров. За курбана са заколени 21 овце, като половината от храната е сготвена в църквата, а другата-в джамията. От дарения са събрани 11 183 лв., каза кметът на Девин Цветалин Пенков.
Общо събраните средства от дарители са 11 183 лв., плюс 6 дарени животни. Средствата, определени за закупуването на курбаните се равняваха на около 5 200. Останалите средства, със съгласието на двете духовни настоятелства и общината, бяха разделени на две и предадени на двата храма, с идеята да бъдат използвани за последващи курбани за здраве и благоденствие за населението на община Девин“, разказа кметът Пенков.
Само за около месец и половина петима жители на Девин загинаха в нелепи инциденти. В навечерието на Коледа жестока катастрофа уби трима абитуриенти, след като колата ковчег полетя в река Широколъшка под пътя Смолян – Девин. По време на потопа на 1 февруари т.г. служебният джип на Маргарита Вълкова потъна в бурните води на река Девинска, а телата на шефката на ДГС „Михалково” и съпруга й Захари още са в ледените води на яз. „Цанков камък”. Вече две седмици продължава издирването им, като в акцията освен водолази и спасители безуспешно се включи и хеликоптер.