тържище
тържище / netinfo
Липса на фискални устройства и неиздаване на касови бележки са най-честите нарушения у търговците след извършените от НАП предпразнично масирани проверки на тържищата в селата Първенец и Огняново. Акциите са проведени от 5 до 14 април.

На входовете и изходите на борсите, са инспектирани всички преминаващи превозни средства за наличието на необходимите документи, съпровождащи стоките - фактури, стокови разписки, вид и количество на стоката и общата ѝ стойност. Производителите са проверявани за заверена за тази година анкетна карта за регистрация като земеделски стопани. Проследявано е и дали търговците отчитат надлежно продажбите си с издаването на касов бон.

На борсата в с. Първенец са извършени 193 проверки и са установени 172 нарушения, а на тържището в с. Огняново30 нарушения от 53 проверки, за които ще бъдат съставени съответните актове. Санкцията, която се налага за липса на касов апарат е в размер от 300 до 1000 лв. за физически лица, и от 3000 до 10 000 лв. за еднолични търговци.

НАП напомня, че всеки търговец или земеделски стопанин, упражняващ дейност на територията на регистрирано тържище по закона за стоковите борси и тържища, е задължен да използва фискално устройство.