/ Община Пловдив
С голямо шествие и тържество Пловдив ще почете 170-тата годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, съобщиха от Общината.

На 9 юли - рожденият ден на Вазов, Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, съвместно с община Пловдив, организират шествие. То ще тръгне в 10.30 часа от едноименната библиотека, ще премине по Главната улица - "Княз Александър I" и ул."Христо Г. Данов", за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина.

Шествието ще бъде водено от Духов оркестър Пловдив. Пред паметника на Вазов в 11.00 часа ще бъдат произнесени слова и положени венци и цветя. Времето от 1880 до 1886 г. Вазов прекарва в Пловдив.

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Това е един от най-активните и силни негови периоди - депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание "Наука", заедно с Константин Величков редактират вестник "Народний глас", издават първото чисто литературно списание "Зора" и книгата "Българска христоматия", чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори.

В Пловдив Вазов пише "Епопея на забравените", "Немили-недраги", "Чичовци", стихотворенията "Българският език", "Новото гробище на Сливница", разказът "Иде ли?" и други.