/ iStock/Getty Images
Народният театър ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на своя патрон Иван Вазов. Тържествена церемония с водещ актьорът Дарин Ангелов ще се състои на 9 юли - рождения ден на Вазов (1850-1920), на която ще станат известни имената на номинираните и лауреатът, съобщиха от трупата.

Най-големият изследовател на Вазовото творчество - Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе слово, посветено на Патриарха на българската литература. Публиката ще чуе и думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин и от председателя на фондацията "Основа-та" акад. Дамян Дамянов. Ще има прожекция и на документалния филм "Театър по време на пандемия" на режисьора Борис Радев. Той показва лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов. Сценарист е Аделина Радева, оператор - Румен Ганев.

В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов е актьорът Валентин Танев.

След края на прожекцията ще бъде представен и премиерният спектакъл "О, ти, която и да си...", който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

Програмата на целия ден 9 юли ще бъде посветена на честването на 170-годишнината от рождението на Вазов. В 10.30 ч. пред сградата на театъра ще бъде открита изложба. След това към дома на народния поет ще потегли шествие, а на балкона на сградата ще са момче и момиче, които ще произнесат стихотворенията "Аз съм българче" и "Молитва". Крайната точка на шествието ще бъде паметникът на Вазов в градинката на ул. "Раковски", където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга в Народния театър Мирела Иванова.
БТА