Менда Стоянова: Ако минималната пенсия стане 300 лева, от бюджета ще трябва да се отделят 1,2 млрд. лв.
Менда Стоянова: Ако минималната пенсия стане 300 лева, от бюджета ще трябва да се отделят 1,2 млрд. лв. / БГНЕС, архив
Пловдив чака следващото правителство да реши за парите за ЕСК
92345
Пловдив чака следващото правителство да реши за парите за ЕСК
  • Пловдив чака следващото правителство да реши за парите за ЕСК
Противоречие в закона е причината Пловдив да не получи досега целевата държавна субсидия за финансиране на културните проекти за ЕСК. Това  съобщи в града под тепетата бившият депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

Бюджетът за провеждане на мащабното събитие през 2019-та година е близо 36 милиона лева, 20 милиона от които са ангажимент на държавата. В апликационната форма, с която Пловдив кандидатства за престижното състезание и която беше одобрена от ЕС, е записано, че държавната субсидия се дава за събития.

Според изискването на Закона за публичните финанси обаче, единственото, което може да подкрепя централният бюджет, е целева субсидия за капиталови разходи, обясни Стоянова.

Два са начините да се реши проблема“, подчерта тя. „Единият е да се смени кой какво финансира. Това обаче е нереално, защото апликационната форма вече е приета от комисията в Брюксел“, допълни тя.

По думите й, Пловдив ще може да получи финансиране за културните проекти само през фонд „Култура“ на ресорното министерство.

След срещи с Вежди Рашидов вече е започнала подготовката на текстове за изменение в наредбата, която да даде основание парите да бъдат пренасочени за конкретни събития по апликационната форма.

„За съжаление, нямахме време да довършим всичко докрай. Предполагам, че това няма да е приоритет и за служебното правителство и затова се надявам, че следващият редовен кабинет ще реши този проблем“.

Припомням, че след като градът под тепетата спечели надпреварата за европейска културна столица, Правителството прие решение, с което се ангажира да осигури целева субсидия на Община Пловдив в размер на 20 млн. лв., разпределени на траншове. За 2015-та и 2016- та година сумата е общо 4 милиона лева. Финансирането за тази година е в размер на 5 млн. лева. В решението на Министерски съвет са предвидени още толкова за 2018-та и още 6 млн. лв. за 2019-та година.