Отричат грипна вълна при 30% отсъстващи от детските заведения
Отричат грипна вълна при 30% отсъстващи от детските заведения / netinfo
30% от децата в пловдивските ясли и градини отсъстват, но според епидемиолозите от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в града и областта няма предепидемична обстановка. В ЦДГ ”Кремена” в ЖР “Тракия” например има групи, които в момента са с по седем от общо 30 деца, сигнализират родители. Пловдив обаче остава от малкото райони в страната, в които не е обявена грипна епидемия.

Високият брой отсъстващи в детските заведения не означава висока заболеваемост и не е симптом за настъпление на грипа и в нашата област, коментира пред Дарик началникът на “Противоепидемичен контрол” д-р Ели Кунчева. Според нея много родители превантивно оставят децата вкъщи. Наблюденията на епидемиолозите върху отсъствията на по-големите деца от училище не очертавали тревожна тенденция на увеличение.

Д-р Кунчева призна, че през изминалата седмица има завишение на заболеваемостта като стойностите й са достигнали 95 на 10 хиляди жители срещу 65 на 10 хиляди от предходната седмица. Данните от Бърза помощ от петък, събота и неделя обаче показват задържане на тенденцията за ръст на болните от грип. Стойностите на заболеваемостта все още са далеч от прага за обявяване на грипна епидемия, който е 130 болни на 10 хиляди жители, подчерта д-р Кунчева.

Чуйте повече в прикачения звуков файл: