дива свиня
дива свиня / dariknews.archive
Над 6200 ловци в Пазарджишка област днес излизат на излети, за да отбележат откриването на сезона за дивата свиня и местния дребен дивеч. Той продължава до втората неделя на януари 2018 година.

Групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се разрешава в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч – след 1 януари и в сряда. Груповите излети се правят само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. 

Почти навсякъде в региона ще бъде спазена и традицията денят да завърши с курбан за здраве и слука. Днешният първи ден от периода за отстрел на едър дивеч е един от най-очакваните в календара на ловците.

Характерна особеност на Пазарджишко е, че три четвърти от територията на региона е планинска и полупланинска, а условията са благоприятни за дивата свиня. Това е и най-масово ловуваният дивеч, като основно задължение на дружинките е и да поддържат популацията му със захранване в тежките зимни дни и разселване на нови индивиди при нужда.

Инструктажът на участниците в началото на излета е задължителен, припомнят от Изпълнителната агенция по горите. Ръководителят на групата проверява дали има заверен ловен билет и членска карта, разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълва съответното разрешително. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов. 

От Изпълнителната агенция по горите напомнят, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкостенно (гладкоцевно) оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм.