Откриха барелефт на генерал Калин Найденов в Широка лъка
Откриха барелефт на генерал Калин Найденов в Широка лъка / Снимка: Адриан Кулев

Барелефт на генерал Калин Найденов бе открит в смолянското село Широка лъка. Тържествено и с военни почести в родното му село бе почетен вчера героят от Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война, професор и стратег по артилерийски науки, военен министър и преди всичко патриот и родолюбец.

„152 години след рождението му, генерал Калин Найденов оживя в бронз и е редом до своите земляци. Сбъдна се мечтата широколъчани да имат барелеф на героя, за да пазим и почитаме паметта на великите ни герои. Днешното събитие е празник за нас и урок по родолюбие”, посочи в словото си кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Той посочи, че душата на генерал Калин Найденов свети в небето на родната Широка лъка.

Барелефът на военния пълководец бе открит от д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната. Той посочи, че в България има над 2500 военни паметници и днес с още един те се увеличават, а генерал Найденов е един от най-бележитите ни пълководци.

Този паметник е и символ на този велик българин, допринесъл за обединението на България, каза още Тотев. Панихида за героя бе отслужена от отец Иван Марински.

След това пред барелефа бяха поднесени венци и цветя от признателни родопчани, широколъчани, държавни и общински институции и др.
Полк. Борис Раков, председател на областната структура на СОСЗР връчи почетни грамоти от съюза на изявени офицери от запаса и резерва от Широка лъка. Тържеството завърши с песента „Излел е Дельо хайдутин” изпълнена от шестгодишната Мария Бечева.
На церемонията присъстваха още зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на общинския съвет Смолян Филип Топов, общински съветници и др.
Събитието бе организирано от община Смолян, кметството и читалището в Широка лъка.