Отчетоха електромагнитно излъчване с 13 пъти над нормата в района на детска градина
Отчетоха електромагнитно излъчване с 13 пъти над нормата в района на детска градина / снимка : dariknews.bg

13 пъти над нормата излъчване на електромагнитни вълни бе установено в района на пловдивската детска градина „Мирослава" на границата на район „Западен" (до бившия ТЕТ „Ленин"). Замерването направи представител на независима лицензирана в най-високия клас „А" компания, след среща със заместник-кмета по реда и сигурността Руси Панчев.  

8 пъти над нормата пък показа замерването край сградата на бившия Партиен дом, където се намира част от общинската администрация. Немският уред показа на първото място максимална стойност 136 микровата на кв. см., а на второто - над 80 при допустими стойности в наредба на здравното министерство от 10 микровата на кв. см.  

От фирмата за измервания уточниха, че няма как пряко да се заключи, че лъчението е предизвикано само от станциите на джиесем операторите, тъй като във високочестотния обхват (300 мегахерца до 50 гигахерца) работят и кабелни компании.  

В нискочестотния спектър и на двете места не бяха отчетени стойности, които да преминават нормите, напротив - те бяха много по-малки. На 12-ия етаж на бившия Партиен дом дори беше измерена нулева стойност, за разлика от района, където работи Общинска полиция.  

Специално звено за измерване на излъчването на базовите станции на мобилните оператори ще заработи в Пловдив след нова година, съобщи Панчев. В момента общината води преговори с единствената открита в Пловдив независима фирма за измервания сертифицирана по най-високия необходим клас, „А".

До края на тази година ще бъдат измерени стойностите на близо 50 от общо 115-те мобилни станции, които съществуват по официални данни в града. За целта общината е заделила 10 хил. лева. Според граждани обаче има много нелегално построени станции, които не са вписани никъде и реалната им бройка е над 200.