От понеделник отварят биометричните гишета за обработка на лични данни
От понеделник отварят биометричните гишета за обработка на лични данни / Dariknews.bg

От днес няма да се приемат заявления за издаване на български лични документи, но гражданите ще могат да си вземат готовите документи от сегашния образец, съобщиха от полицията.

От 29 март - понеделник, започва приемът на заявления за издаване на български документи за самоличност на български граждани и чужденци по новия образец. Стартът ще даде в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.   Биометричните гишета за обработка на лични данни вече са инсталирани почти навсякъде, където се предвижда приемане на заявления за издаване на документите за самоличност

Процедурата за обработка на документите  ще отнема няколко минути. Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева.

След Великден вече започва обработката на бързи и експресни поръчки. Дотогава ще се приемат заявления само за обикновени услуги.

Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще се правят от материал, който е много по-издръжлив от досегашния, а освен това ще има и вградени нови защити.

Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност.

Подмяната на валидни документи с тези от новия вид не е задължителна. Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича тази година, но валидността на документите се удължава с шест месеца, за да се избегнат опашките пред РПУ-тата. През този шестмесечен срок документът за самоличност ще важи само в България и с него няма да може да се пътува в чужбина, защото няма как да се актуализират данните на документа, които вече веднъж са записани в него.