/ iStock/Getty Images
Учителите излязоха с отворено писмо срещу агресията в училище
9 месеца условно с три години изпитателен срок отсъди Пловдивският районен съд за бащата, нахлул в класна стая по химия на пловдивското ОУ "Княз Александър І", дърпал седмокласник и нагрубил учителката, съобщиха от прокуратурата под тепетата.

Баща нахлу в час по химия в пловдивско училище и нападна ученик

Оттам допълниха, че бащата е сключил споразумение с държавното обвинение за наказанието, като е признал вината си и споразумението днес е било одобрено от Районния съд. 

Припомняме, че на 22 януари 50-годишният пловдивчанин, чиято дъщеря учела в пети клас в същото училище, влязъл в учебното заведение избутал охраната и се насочил към класната стая на седми клас. Той отворил афектиран вратата на кабинета по време на часа по химия и се насочил към чина на 13-годишно момче, за да иска обяснение за конфликт с дъщеря му.

Въпреки опитите на учителката да потуши скандала, мъжът започнал да дърпа ученика за якето и да му се кара. От ръководството на училището веднага е бил подаден сигнал на спешния телефон 112. Пристигналият полицейски екип е задържал мъжа за срок от 24 часа по Закона за МВР. 

Определението на Районен съд – Пловдив е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.

Междувременно учителите от ОУ "Княз Александър І" разпространиха отворено писмо срещу агресията в училище. Те настояха за изработване на държавна стратегия за защита на учители и служители от агресия във всичките ѝ форми.

Педагозите искат всички отговорни институции, заедно със синдикатите да пристъпят към реални и ефективни законови действия за защита личността и авторитета на българския учител. Писмото е подписано от 98 преподаватели и е изпратено до медиите чрез регионалната структура на Синдикат "Образование" при КТ "Подкрепа". 

Синдикат

Синдикат