/ БГНЕС, архив
Освен това магистратите му наложиха глоба от 9500 лева
Общо 8 години и 6 месеца затвор даде Окръжният съд в Пазарджик на ромския проповедник Ахмед Муса, обвинен в разпространение на идеите на Ислямска държава, пропагандиране на война и насаждане на религиозна омраза. Освен това магистратите му наложиха глоба от 9500 лева. 

Делото за радикален ислям продължава, вече с един прокурор

Ефективни присъди получиха и повечето от 13-тимата му сподвижници, които също са подведени под отговорност по подобни обвинения. По 3 години и половина затвор и по 7000 лева глоби са дадени на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак, а на други шестима мъже - по 2 години и половина ефективно и по 6000 лева глоби.

Връщат 7500 лева на Ахмед Муса, 12 негови сподвижници със забрана да напускат страната

Това са Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев. Веселин Стефанов и Ненко Щерев получиха по 2 години ефективно.

Казус по делото за радикален ислям може да допише Наказателно-процесуалния кодекс

Единствената жена сред подсъдимите - студентката Александрина Ангелова, получи условно наказание от 2 години и половина при 4-годишен изпитателен период. През това време тя е задължена да посещава пробационен служител.

Съдът отстрани прокурор от делото за радикален ислям

Решението може да се обжалва на по-горна инстанция, затова 14-тимата остават с мерки за неотклонение. Всички, с изключение на Муса, са с подписка. На него бе наложено постоянно задържане под стража, което ще влезе в сила след излежаване на предишната му присъда, определена по сходно обвинение.

Всички подсъдими по делото за радикален ислям поискаха отвод на прокурор

До това ще се стигне, ако дотогава няма окончателно решение по настоящия казус. И подсъдимите, и техните адвокати не скриха изненадата си от суровите наказания. Те са категорични, че ще оспорват решението на Окръжния съд.