/ Тина Соколова
Само с прокурор Васил Малинов продължава днес ислямското дело в Окръжния съд в Пазарджик.

Връщат 7500 лева на Ахмед Муса, 12 негови сподвижници със забрана да напускат страната

За днешното заседание, насрочено от 9:30 часа, е планиран разпит на свидетел и изслушване на обширна съдебно-теологична експертиза. От нея се очаква да даде яснота дали салафизмът е опасно течение на исляма и дали има радикални текстове в книгата „Наукиду-л-Ислями“, известна още като „Вероотстъпване“.

Казус по делото за радикален ислям може да допише Наказателно-процесуалния кодекс

Припомняме, че в предишното заседание прокурор Недялка Попова, която участва в делото още от фазата на разследване, бе отстранена. Това стана по искане на подсъдимите и техните адвокати, които я обвиниха в предубеденост.

Съдът отстрани прокурор от делото за радикален ислям

Повод за това стана интервю на Попова от 21 март 2018 година, в което тя казва, че когато мюсюлманите в България станат 30%, държавата ще е застрашена. Затова поискаха процесът да продължи с безпристрастен обвинител, защото иначе се опорочава, а подсъдимите са лишени от адекватна защита.

Всички подсъдими по делото за радикален ислям поискаха отвод на прокурор

След предишното заседание бе отменена и паричната гаранция на един от тях - Ахмед Муса, който в момента изтърпява ефективно наказание от предишни дела, също за радикален ислям. Не бе уважено обаче искането на сподвижниците му за отмяна на забраната да напускат страната.