Ахмед Муса
Ахмед Муса / БГНЕС
Апелативният съд в Пловдив осъди на една година затвор Ахмед Муса за проповядване на антидемократична идеология и така потвърди решението на магистратите от Пазарджишкия окръжен съд.
 
Останалите имами, на които беше наложено административно наказание, също бяха признати за виновни по повдигнатите им обвиненията, но глобите им бяха намалени.

Единият от тях - Юсуф Горелски, беше оправдан изцяло.  

Днешната присъда подлежи на обжалване от Ахмед Муса. Срещу нея в 15-дневен срок пък могат да протестират други двама от подсъдимите.
 
За останалите обвиняеми по делото решението на пловдивските магистрати е окончателно.


Ахмед Муса отново на съд, подновиха делото за радикален ислям (ВИДЕО)

През 2016 г. по повдигнатите спрямо Муса обвинения, магистратите му наложиха общо наказание две години лишаване от свобода, а неговите съучастници бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание.
 
След това обаче ВКС отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.
 
Ахмед Муса бе освободен под гаранция

По време на съдебния процес, съдът назначи съдебно-техническа, както и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза, която да установи различията в ислямската религия и същността на религиозните учения ханефизам, салафизам и уахабизам.
 
Ахмед Муса излиза от ареста след 3 години зад решетките

В края на ноември Окръжният съд на Пазарджик пусна Ахмед Муса под парична гаранция от 7500 лв. след три години в ареста.