Ахмед Муса
Ахмед Муса / netinfo
Първото за годината заседание по делото за радикален ислям предстои днес в Пазарджик. След като на предишното, проведено на 6 декември, бяха прегледани в съдебната зала видеозапии от специални разузнавателни средства, днес предстои прокуратурата да прочете писмени и да предяви веществени доказателства.

Процесът се води срещу 14 души от Пазарджишка, Пловдивска и Смолянска области, обвинени в в проповядване на верска омраза срещу непроповядващите салафитското течение на исляма и призиви за война.

За пръв път от началото на процеса соченият за лидер на групата Ахмед Муса ще се яви сам в съдебната зала и няма да бъде доведен с белезници. Той беше освободен под парична гаранция от 7 500 лева по време на предишното заседание на 6 декември. Преди това прекара над 3 години в ареста. Парите бяха събрани с дарения от джамаата (мюсюлманската общност) от джамийското настоятелство към храма „Абу Бекир“ в пазарджишкия квартал „Изток“.

Със съдебна охрана обаче ще бъде доведен Стефан Димитров-Тефик. Той бе един от първите пуснати от ареста срещу подписка, но отново попадна зад решетките заради участието си в побой над деца спортисти в Асеновград през лятото на миналата година. Димитров бе един от петимата, получили ефективни присъди след скандалния инцидент.