местни избори
местни избори / Адриан Кулев
Общинската избирателна комисия в Девин провери сигнал за регистрирани лица в избирателните списъци на с. Осиково, които не са били от селото.
Твърдяло се, че общо 16 души са включени в списъците без да има основание за това. Проверката обаче установила, че сигналът не е основателен и всички отговарят на изискванията и може да гласуват.

„След проверка в ГРАО се оказа, че лицата си имат нужната регистрация и уседналост и могат да гласуват“, коментира председателят на ОИК-Девин Зелма Белберова.

При една от проверките се оказало, че мъжът е регистриран в селото още през 1914 г.

Жалби и сигнали са постъпили от почти всички политически сили в Общинската избирателна комисия в Смолян, като основно те касаели нарушения на изборните правила и неправомерна агитация. На този етап няма открити данни за нарушения, според председателя на ОИК-Смолян Симеон Велинов.

Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов също сподели, че изборите протичат нормално в областта и няма постъпили сигнали, които да са притеснителни или да поставят под съмнение протичането на вота в областта.

В Смолянско активността към 12:30 ч е 33,47%.

В община Баните тя е 38,45%, в  Борино - 39,75 %, в Девин - 32,93%, в Доспат 36,34%, в Златоград - 37,60%,в Мадан - 35,07%, в Неделино - 38,18%, Рудозем  39,41%, Смолян 27,50% и Чепеларе 34,81%.