/ iStock/Getty Images
Започва утре ваксинацията срещу COVID-19 в болниците в Пловдив и областта, като общо 603 медици ще бъдат имунизирани. За 5-ти район, в който влизат областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, са предвидени 1100 ваксини. Това съобщи д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ Пловдив.

Организацията на областно ниво е направена. Лечебните заведения, в които започва имунизирането са двете държавни болници - УМБАЛ "Свети Георги" и УМБАЛ "Пловдив", 4-те общински - МБАЛ "Свети Мина", МБАЛ "Свети Панталеймон", болниците в Раковски и Асеновград и 6-те частни - УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед", УМБАЛ "Еврохоспитал", МБАЛ "Св. Иван Рилски", МБАЛ "Централ Хоспитал" и "Медлайн Клиник", обясни областният управител и председател на Областния кризисен щаб /ОКЩ/ Дани Канзирева.

По думите й само на 27 декември 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта ще бъдат имунизирани с ваксината на "Pfizer" и "BioNTech". През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо - 603-ма в града и областта, уточни областният управител. Паралелно с това в имунизационния кабинет в РЗИ - Пловдив, срещу COVID ще бъдат ваксинирани медици от Спешна помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията. В четири от болниците при поставянето на първите ваксини, за да подкрепят лекарите ще присъстват областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в УМБАЛ "Свети Георги", където са и най-много желаещите да бъдат имунизирани - общо 200 лекари, сестри и санитари.
БТА