Няма замърсяване и мъртва риба в река Стряма
Няма замърсяване и мъртва риба в река Стряма / снимка: РИОСВ Пловдив
Няма замърсяване и мъртва риба в река Стряма
81622
Няма замърсяване и мъртва риба в река Стряма
Няма замърсяване и мъртва риба в река Стряма
  • Няма замърсяване и мъртва риба в река Стряма
  • Няма замърсяване и мъртва риба в река Стряма

Няма такъв вид замърсяване на река Стряма, което би довело до измирането на тонове риба. Това каза в интервю за Дарик зам.-кметът на Карлово Антон Минев във връзка с появилата се информация в медиите, като се позова на данните от протокол от проверката, извършена от компетентните органи на 7 септември.

Минев допълни, че достоверността на публикувания на 4 септември снимков материал може да се провери с необходимата за целта експертиза.

Трябва да разчитаме на компетентните в случая хора и да изискваме мнение от тях, а не да да импровизираме върху чуто, казано и т.н. и по този начин да се създава психоза сред населението, каза още Минев. Чуйте го в първия прикачен файл

Пред Дарик директорът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев заяви, че няма основание за паника сред населението на селата по поречието на реката. Той обаче не отрече, че преди около 10 дни е имало едични екземпляри мъртва риба, но това се дължи на липсата на достатъчно кислород във водата по време на дъждовете. Чуйте повече от него във втория прикачен файл

Експерти от Басейнова дирекция Източно-беломорски район  и Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), заедно с представители на Община Карлово, са извършили обход на цялото речно легло от моста на град Баня до устието на Стара река. При проверката не са забелязани мъртви риби. След мониторинг на водите при депото за твърди битови отпадъци вКарлово, извършен от акредитирана лаборатория, е установено, че няма отклонения.

Моментните резултати не показват отклонение от допустимите норми, уточняват от РИОСВ. Не е констатирано изтичане на инфилтрат от двата ретензиионни басейна към депото.  Участъкът на коритото на Стара река в района е сух и няма умряла риба. Предстои анализ на взетите проби и по други показатели и резултатите ще са ясни следващата седмица.