Няма нарушения при продажбата на месо, яйца и козунаци в областта
Няма нарушения при продажбата на месо, яйца и козунаци в областта / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма нарушения при продажбата на месо, яйца и козунаци в областта
79118
Няма нарушения при продажбата на месо, яйца и козунаци в областта
  • Няма нарушения при продажбата на месо, яйца и козунаци в областта

Няма сериозни нарушения при продажбата на агнешко, яйца и козунаци, са установили инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Пловдив.

До момента са проверени около 500 обекта и са съставени 3 наказателни постановления и 1 предписание. Нарушенията са неправилно етикетиране на агнешко месо в хипермаркет, самоволно разширяване на асортимента и липса на маркировка, съобщи за Дарик временно изпълняващият длъжността директор на агенцията в Пловдив д-р Николай Петков.

По думите му, в областта не са установени случаи вносно месо да се продава като българско, както съобщиха пред Дарик производители. Д-р Петков призова клиентите да следят месото да има печати с надписи на български език и да не купуват яйца от пазари на открито, които крият риск от болести. Няма отклонения и при зелените салати и зеленчуците, изследвани за пестициди и нитрати, допълни директорът на БАБХ в Пловдив.

Дежурни екипи от агенцията по храните ще извършват проверки през 4-те почивни дни по Великден. При нередности можете да сигнализирате на телефони: 032/626 318 или 032/ 62 62 55.

Глобите при установени нарушения са между 500 и 1000 лв. за физически лица и от 1000 до 2000 лв. за юридически лица, като при повторни нарушения санкциите се удвояват, уточни д-р Петков.

Подробности по темата слушайте в прикачения файл.