Няма контрол над незаконните таксита, според Дошков, ДАИ го опровергават
Няма контрол над незаконните таксита, според Дошков, ДАИ го опровергават / sxc.hu

Никакъв контрол не се извършва от Областен отдел „Контролна дейност - ДАИ" по отношение на нерегламентираните превози в продължение на месеци, заяви пред Дарик шефът на "Хеброс бус" Веселин Дошков. За пример той посочи незаконните таксита, които возят по ул. „Рогошко шосе" за с. Маноле. В най-добрия случай проверките се извършват през месец и половина-два и винаги са по подаден сигнал, допълни собственикът на превозваческата фирма. От друга страна стои въпросът доколко е ефективен този контрол, каза още Дошков. Според него чрез настоящите законови норми нарушенията се установяват трудно, необходима е по-ясна, точна и бърза констатация.

Твърденията на Веселин Дошков не отговарят на истината, контрираха от ДАИ-Пловдив. По информация, предоставена от инспекцията, по нареждане на прокуратурата през май са проверени над 600 таксита, а през юни - 450. През миналия месец са съставени 46 акта на таксиметрови шофьори и фирми. От ДАИ-Пловдив уточниха, че под ръководството на ИА „Автомобилна администрация" са проверявани и такситата, които карат пътници по ул. „Рогошко шосе".

Проблем наистина има - таксита спират на автобусните спирки, което е незаконно, казаха още от ДАИ-Пловдив. Ние работим по тези случаи, но нарушенията на Закона за движение по пътищата са приоритет на отдел „Пътна полиция", уточниха от инспекцията.