Депо за отпадъци
Депо за отпадъци / Снимка: БГНЕС
Извозването на боклука върви по график и с по-строен ред
Сметопочистването и сметоизвозването в Пазарджик се извършват по обичайния график, като различното е само, че отпадъците се извозват на новото Регионално депо, съобщи зам.-кметът Петър Петров. Към фирмите, наети да изпълняват тези дейности на територията на общината има нови изисквания. На депото предварително се изпращат уведомителни документи кой камион ще депонира и с какъв вид смет е натоварен. В самото депо се дават указания къде да изсипе товара, проверява се и едва тогава се освобождава. Петров обясни, че занапред в депото ще влизат само специализираните машини, за да има ред.

Припомням, че по искане на кмета на Пазарджик Тодор Попов на 29 декември беше обявено бедствено положение, заради проблема с лиценза на регионалното депо за сметта. До това решение се стигна, след като изгубилата конкурса за управление на депото фирма обжалва резултатите. Комисията за защита на конкуренцията е категорична, че жалбата е неоснователна. До 5 януари обаче тече срокът за оспорване пред съда. Бедственото положение позволява дотогава депото да се ползва по предназначение, макар да няма избран оператор.

Междувременно стана ясно, че екипи на РИОСВ-Пазарджик започват проверки по закритите от 1 януари общински сметища в областта. Целта е да се види дали се спазва забраната за депониране на отпадъци в тях.

След 1 януари 9 от общините в Пазарджишко вече могат да депонират смет единствено на новооткритото Регионално депо край Пазарджик. Заради обжалване на резултатите от конкурса за оператор Община Пазарджик се принуди да обяви бедствено положение и да сключи временен договор с фирма, която да стопанисва съоръжението.

Останалите 8 общини обаче още не са обявили бедствено положение. За момента в тях сметопочистването не е преустановено, като на повечето места боклукът се складира в самите камиони до намиране на решение. Този изход от ситуацията обаче решава въпроса за броени дни, от местните администрации признават, че няма да издържат до 5 януари, когато изтича срокът за оспорване на резултатите от конкурса и се очаква нещата да се нормализират.

По непотвърдена засега информация, от утре и останалите 8 общини ще обявят бедствено положение, за да могат да ползват Регионалното депо.