Нощта, сцената и следите...
Нощта, сцената и следите... / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
Нощта, сцената и следите...
81677
Нощта, сцената и следите...
  • Нощта, сцената и следите...

Следите са бродерия в паметта, мълчание в ехото, графика сред клапите на сърцето. Те са паяжината на небето. Недопети есенни листа. Отломъците под тепетата на Пловдив. Но и поречията на всичко, което ти предстои. Което ще бъде. 19 години „Сцена на кръстопът“ разпространява безвремие и гравира красота върху всеки от нас.

След тези думи директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев откри международния фестивал под мотото „Театърът. Следите“. И след поздравителния адрес от министъра на културата, зрителите в препълнената зала на Дома на културата се насладиха на премиерата на постановкатата по едноименния роман на  Алек Попов „Сестри Палавееви“. Две седмици пловдивчани и гостите на града ще могат да видят 20 представления.

Тази вечер в камерната зала на театъра е втората пловдивска премиера „Няма ток за електрическия стол“  от Александър Секулов, а след представлението зрителите ще могат да  разгледат декорите и да пробват въпросното средство за екзекуция.  В Дома на културата днес гостува  Държавен театър Анталия от Турция, който представя пиесата „Жорж Данден“ от Молиер, с превод на български език. Цената на билетите е 10 лева, като един билет за представлението важи за двама. Второто международно участие  е в събота – Списъкът на театрална компания от Париж. През следващата седмица гостува и театрална трупа от Украйна.

На 16 септември можете да гледате „Дакота“. Спектакълът е режисиран от Владимир Пенев. Представлението е по пиесата на испанския драматург Жорди Галсеран. В него за първи път Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Юлиан Вергов участват в емблематичния театрален фестивал в със своя собствена продукция.

Поглед и към някои от събитията в Нощ/Пловдив 2015. Музеят на авиацията се включва със специална програма. Любителите на авиацията ще могат да се потопят в автентична атмосфера и да си направят снимка с униформи и други пилотски принадлежности във фотоателие. Тези, които търсвт нови усещания,могат да се изстрелят с тренировъчен катапулт на височина до 50 см.

Утре вечер от 18:00 часа е  откриването на изложбата „52 любовни истории“ на художника и стенописец Мариела Маламат. Всяка година Мариела добавя в опита си нова любовна история.. Сега в Пловдив тези истории са 34 и оставащите 18 ще бъдат дорисувани заедно с публиката в Пловдивски културен институт.

Не пропускайте да посетите Баня „Старинна“. Там преди дни бе официално открита Седмицата на съвременното изкуство и това стана с изложбата „Зрели и бесни“ на куратора Борис Костадинов. Той е селектирал  творбите на 18 артисти между 33 и 50 години, които живеят и работят в Европа, Америка и България.

В събота и неделя на Летен театър Бунарджика ще се проведе музикалният фестивал "Надмощие на духа". Участниците са хора с физически проблеми, които желаят да намерят своята интеграция чрез изразните средства на музиката.

Оркестърът на Пловдивска опера открива симфоничния сезон с едно от най-популярните произведения на Антонин Дворжак - неговата Девета симфония в ми минор, наречена още "Из Новия свят". В програмата на 11 септември  от 19 часа е включена и европейската премиера на Кралски марш за оркестър от южнокорейския  композитор  Чой Хун Хий , който ще гостува на живо в Концертната зала.