Назначават топбанкер и топбирник в “Митнически терминал”
Назначават топбанкер и топбирник в “Митнически терминал” / netinfo
Бившият изпълнителен директор на “Хебросбанк” Иван Златарев, който сега се занимава с консултантски услуги в застраховането, ще бъде новият изпълнителен директор на общинската фирма “Митнически терминал”, научи Дарик. Ексдиректорът на регионалната дирекция на НАП Менда Стоянова пък ще попълни борда на дружеството, наричано доскоро “златната кокошка” на пловдивската общинска икономика. Номинациите на известните финансисти са направени от ГЕРБ и ще бъдат гласувани на днешната сесия на Общинския съвет, заявиха пред Дарик независимо един от друг двама съветници от управляващото мнозинство. Според тях досегашният директор на терминала Добри Вълчев, който е начело на общинската фирма от създаването й, със сигурност няма да остане в борда заради затъването на дружеството в дългове и заради лошите финансови резултати.

Рокадата в “Митнически терминал” е част от пакет предложения на заместник-кмета по стопанската политика Георги Григоров за смяна на бордовете на 4 общински фирми, които съветниците трябва да гласуват днес. Те обаче не са запознати с номинациите, които се пазят в тайна до последно, а в проекто-решенията на мястото на имената има многоточия. От БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията, защото в бордовете се уреждат – цитирам – “на хранилка млади партийни активисти на управляващите, понякога и без ден трудов стаж”. Председателят на групата на левицата Николай Радев подчерта, че директните назначения са в разрез с декларациите на мнозинството, че ще възлагат управлението на фирмите само чрез конкурси.

Досегашните директори на фирмите “Ритон” и “Бъдеще”, чиито мандати са изтекли, имат шанс да запазят постовете си. От ГЕРБ са мотивирали предложението си за това с факта, че двете дружества почти нямат приходи и са в процедура на приватизация. Голяма обаче е вероятността коалиционният партньор на ГЕРБ – ВМРО, да издигне свои алтернативни кандидати за постовете по време на самата сесия. Човек, посочен от третата партия от мнозинството – “Атака”, пък ще управлява “Битова тъкан” ЕООД до предстоящата й приватизация.