Национална програма за превенция на бедствията искат областни управители
Национална програма за превенция на бедствията искат областни управители / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив, архив
Ликвидират свлачището в Горни Воден с близо 950 хиляди лева
78935
Ликвидират свлачището в Горни Воден с близо 950 хиляди лева
Ликвидират свлачището в Горни Воден с близо 950 хиляди лева
Ликвидират свлачището в Горни Воден с близо 950 хиляди лева
  • Ликвидират свлачището в Горни Воден с близо 950 хиляди лева
  • Ликвидират свлачището в Горни Воден с близо 950 хиляди лева
  • Ликвидират свлачището в Горни Воден с близо 950 хиляди лева

Да се създаде национална програма за превенция на бедствията, по подобие на тази за санирането. Това предлага областният управител на област Пазарджик Трендафил Величков, подкрепен от колегите му от Пловдив Розалин Петков и от Смолян Недялко Славов.

Идеята е да се създаде фонд, който да посреща непредвидени разходи по овладяването на природните стихии, които все по-често ще ни спохождат заради промените в климата. Държавата трябва да осигури ресурс от около 1 млрд. лева, колкото и за санирането, обясни Величков. (чуйте думите му в първия прикачен файл)

В условията на частично бедствено положение се вземат превантивни мерки, за да не се стига до наводнения от снеготопенето. За укрепването на повредените диги на Тополница и Луда Яна се налага да отклоняваме теченията на реките и да правим защитни буни, за да предотвратим наводнения, уточни областният управител на Пазарджик.  По думите му засега нивото на Марица и притоците й в областта е под критичното.

Тенденцията и при нас е към спад на нивото на Марица, съобщи областният управител на Пловдив Розалин Петков. (подробности чуйте във втория прикачен файл) Денонощно се наблюдава нивото на най-големите притоци на реката в областта – Стряма, Въча и Чая, засега опасност от наводнения няма. Спешно се укрепват повредените диги на река Марица край Трилистник и Катуница с камъни, извозени от свлачището край Асеновград, допълни той.

Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане отпусна над 1 милион лева за ремонт на 2 обекти в област Пловдив. 947 хиляди лева са предвидени за ликвидирането на свлачището в асеновградския квартал Горни Воден, допълни Розалин Петков. Още 117 хиляди лева са отпуснати за изчистване на коритото на река Въча в участъка от град Кричим до язовир Кричим. Парите се отпускат на областния управител на Пловдив, защото това е некоригиран участък извън регулация, допълни областният управител.

След тежкия сняг на територията на област Смолян риск от наводнения има, но за момента обстановката е спокойна. Има много паднали дървета в коритата на реките, които сега трудно се почистват, защото реките са пълноводни. Голям проблем са свлачищата, които се активираха след снеговете, съобщи областният управител Недялко Славов. (чуйте думите му в третия прикачен файл)

Експерти от Минно-геоложкия университет обхождат най-критичните точки, за да изготвят предписания за укрепването им. Сред проблемните е и свлачището край село Оряховец, община Баните, където няколко къщи са застрашени от срутване заради "тръгнали" земни маси. Надявам се лятото няколко критични свлачища на територията на област Смолян да бъдат укрепени, допълни още Недялко Славов.