трансплантация
трансплантация / netinfo
Пациент, изпаднал в мозъчна смърт след тежък кръвоизлив, спаси двама души, на които са трансплантирани бъбреците му, съобщиха от Областната болница в Пазарджик. За пръв път в историята на лечебното заведение процесът по експлантиране на органите, подготовката им за присаждане и изпращането им до нуждаещите се е извършена от екипа на Донорския център към здравното заведение.

Бъбреците са трансплантирани от екип на столичната болница „Лозенец“ на 38-годишен мъж и 70-годишна жена. Към момента и двамата са добре, новите им органи функционират нормално. За съжаление, не е могло да се използват сърцето и черния дроб на донора. Пречка за това е била рядката му кръвна група, а и органите не са били достатъчно здрави.

49-годишният мъж от пазарджишкото село Юнаците постъпил в Интензивното отделение на 13 декември в тежко състояние и още на следващия ден изпаднал в мозъчна смърт с невъзвратимо спиране на основни жизнени функции и без шанс за оцеляване.

Медиците от донорския център са получили съгласието на близките на мъжа. Последвало уведомление до Изпълнителната агенция по трансплантации и с помощта на специално изпратен екип от болница „Лозенец“ е извършено експлантиране.

Това е втората донорска ситуация в пазарджишката болница само за тази година. През юли 44-годишна пациентка спаси 38-годишна жена и 51-годишен мъж, на които бяха присадени бъбреците ѝ.