МУ-Пловдив
МУ-Пловдив / netinfo
Приключи визитата на представителите на руския Томски държавен университет в Медицински университет-Пловдив. Представителите на руското висше учебно заведение проф. д-р Юрий Кистенев, и.д. зам.-ректор по изследователската дейност и проф. д-р Виктор Черепанов имаха възможност да разгледат Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив, както и да се запознаят с новооткрития Медицински симулационен тренировъчен център, който е най-големият и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България.

„Въпреки че учени от руския и българския университет имат установени контакти, за първи път ще се осъществи общ проект за образователен обмен по програма „Еразъм+“ на институционално ниво”, заяви проф. д-р Мариана Мурджева - зам.-ректор по „Международно сътрудничество и проектна дейност”.
Тя посочи, че посещението е от ключово значение за предстоящата съвместна дейност на двата университета.

От МУ–Пловдив са удовлетворени, че в условията на сериозна конкуренция за усвояване на европейски средства по програма „Еразъм+“ за проектна дейност с руски партньори, МУ – Пловдив е одобрен за подобно финансиране.

Томският държавен университет е най-старият университет в Сибир и е натрупал голям научен капацитет и е непрестанно сред иноваторите в Русия и по света. От тази семестър Томският държавен университет предлага първата в Русия магистърска програма по медицинска иновация.