Мощите на свети Йоан Кръстител пътуват до Брацигово
Мощите на свети Йоан Кръстител пътуват до Брацигово / netinfo

Мощите на свети Йоан Кръстител ще бъдат изложени за поклонение в църквата «Свети Йоан Предтеча» в Брацигово, в навечерието на празника Рождество на свети Йоан Кръстител, в неделя. Те ще бъдат донесени от гръцкия манастир «Света Преподобнамъченица Параскева» - град Родоливос от игуменията Мариам и делегация от три монахини в специално сребърно сандъче, наречено мощехранителница.

Светините включват долната челюст и няколко зъби от устата на Йоан Кръстител, който пръв преди 2040 г. е казал: «Покайте се, защото се приближи Царството Небесно», а в деня на Христовото кръщение при река Йордан посочва Исус Христос за агнеца Божий, който взима върху себе си греха на света, припомнят от Пловдивската митрополия.

Йоан Кръстител е покровител на Брацигово, а донасянето на мощите му е отдавнашна мечта на енорийския свещеник отец Любомир Траянов.

Посрещането на светите мощи е благословено от двама висши архиереи – Негово Високопреосвещенство Йеротей, митрополит на гръцката епархия Неязихни и Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Мощите ще останат за поклонение в църквата в Брацигово до вторник.

Притежанието на свети мощи е изключително богатство за всяка църква. Реликвата подхранва вярата в чудото на Възкресението и привлича поклоници в храма.