Митрополитът носи осветените одежди на Света Петка в Смолян
Митрополитът носи осветените одежди на Света Петка в Смолян / dariknews.bg/архив

Одеждите на Света Петка ще са изложени за поклонение в Смолян, донесени лично от Пловдивския митрополит Николай. Поводът е храмовият празник на църквата „Свети Висарион Смоленски”, който се чества  на 29 юли. Духовната делегация от Пловдив, водена от Негово Високопреосвещенство, пристига в навечерието на храмовия празник, заедно със свещените одежди на Света Преподобна Петка /Св. Параскева/ и иконата с нейния образ. Те са осветени на честните й мощи, които цели и нетленни се намират в катедралния храм в гр. Яш, Румъния.

Одеждите бяха тържествено подарени от високопреосвещения архиепископ на Яш и митрополит на Буковина и Молдова Теофан на Пловдивската света митрополия, на 17 юли т.г., когато се честваше храмовия празник на митрополитската катедрала „Света Марина”.

Само седмица след този тържествен духовен акт светите одежди пристигат в Смолян, за да може и родопчани да се поклонят пред тях. Всеки с надежда може да пристъпи за поклон и молитвена закрила на светицата.

Тази вечер, когато се очаква да пристигнат свещените одежди на св. Петка, в катедралния храм „Свети Висарион Смоленски”, от 18 часа ще бъде отслужена Празнична вечерня с петохлебие от  митрополит Николай, придружаващите го духовници и смолянски свещеници.

На 29 юли от 9 часа ще бъде отслужена съборна архиерейска света Литургия също в храма „Св. Висарион Смоленски”. Тези съборни архиерейски богослужения ще бъдат в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал преди 4 века мъченически символ на православна Родопа планина, уточняват от  Архиерейското наместничество в Смолян.