/ Президенство
Вицепрезидентът Илияна Йотова произнесе слово
С митинг-поклонение в Калофер бе отбелязана 145-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. Отдадена бе почит и към всички българи, загинали за свободата и независимостта на България.

Политици почетоха паметта на Ботев

На церемонията присъстваха: вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на местната власт, десетки жители и гости на града, почетни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Президенство

Честването започна с изнасянето на знамето на Ботевата чета от Национален музей "Христо Ботев". С военни почести то бе пренесено до площада в града. Отново е 2 юни и въздухът над Калофер и над цялата страна е различен. Натоварен с тъга и тежест, но и с величие.

"Тъга и тежест, защото си спомняме за онези луди млади глави, които не пожалиха живота си, и дадоха своята жертва пред олтара на Отечеството, и написаха едни от най-златните страници на българската история". С тези думи започна словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Величие и гордост, защото в нашата кръв тече тяхната непримирима кръв и ходим по същата онази земя, по която те ходеха. И Ботев, който слезе целуна земята, преклони се пред нея и се сля завинаги с майка България.

Президенство

145 години, пророческите думи на поета са по-актуални отвсякога - свобода, справедливост за всички. Всяка епоха ражда и своите герои, поети, но Ботев е един, който на тази млада възраст показа какво е да любиш и да мразиш родината си и враговете си, предателството и малодушието.

Ботев е една невероятно богата душа, в която като че ли се събира цялата вселена. Той ни завеща и нещо много важно - независимост и свобода, това е избор на всеки човек, може да си свободен и тогава, когато си пет века под робство, но трябва да си силен и да си достоен за това.

Апатията, примирението към несправедливостта не могат и не трябва да бъдат сред нас, това ни казваше той, трябва да сме силни българи. Вярно е, че всяка епоха ражда своите "слепци с очи", но и всяка епоха ражда и онези "малки хора, които вършат големи работи".

И тези "малки" хора написаха нашата история и държат стабилно колелото на историята и движат България напред. Точно тук в подбалканските китни градчета се възроди българският народ, чрез вярата, чрез църквата, чрез словото, а национално освободителното ни движение роди българската нация. Пътя на България беше към новото място на политическата карта на целия свят.

Президенство

И всичко онова, което последва - въстания, национално-освободителни движения и войната, нямаше как да се случи без тези, които положиха костите си, без Ботев, без Левски и без Раковски. И това е заветът към всички българи - нека да бъдем точно толкова смели, свободни и независими.

Нова книга събира публицистиката на Ботев

Нека да бъдем непримирими към предателството, към апатията, към несправедливостите в живота ни и в политиката. И пак днес сме пред избор и нека този път го направим според съвестта си, защото метафората, която някога Ботев използва днес е по-силна отвсякога.

Няма го вече тътена на оковите, димът се разсейва, а ние българите трябва да се събудим и да кажем: Достойни сме, искаме промяна и ще я направим, защото в нашите вени и кръв е вашата памет, вашите действия и вашето неподправено чувство за любов към род и родина", заключи вицепрезидент Йотова.

Почти всички присъстващи изкачиха стълбите до мемориалния комплекс "Христо Ботев", където в минута мълчание сведоха глави в знак на почит към подвига на поета-революционер, към всички герои, загинали за свободата на България.