На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година точно в 12.00 ч. сирените в цялата страна оповестяват преклонението пред паметта на героите.

Много политици отдадоха почит към паметта на загиналите, като отправиха призив към българския народ.

"Всяка година Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ни обединява в мълчание и размисъл. Ботев е родолюбец докрай и затова моралните му присъди и днес стряскат родоотстъпниците, самозабравилите се, преялите с власт. Казва ни кривиците без витиеватост и безкомпромисните му слова учат да надигаме глас срещу неправдата, да вървим с гордо изправени глави срещу потисничеството. Пробуждат съвестта ни и издигат самочувствието ни като народ", написа президентът Румен Радев в страницата си във Фейсбук.

"Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията - онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим. Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството!"


"Днес е Денят на Ботев. Денят, в който почитаме паметта на революционера, паметта на героя и паметта на поета - революционерът, който със своята любов към Отечеството, остави пример за саможертва и работа за обществото". Това каза служебният премиер Стефан Янев преди да открие редовното заседание на Министерския съвет.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също отдаде своята почит към Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България с публикация във Фейсбук.

"Поклон пред великия Христо Ботев - героят, който даде всичко за България! Поклон пред делото на всички, дали живота си за свободата на България!", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук профила си.