Министър Рашидов обвини кмета Атанасов в политически популизъм
Министър Рашидов обвини кмета Атанасов в политически популизъм / снимка: Кирил Кирилов

Никому не прави чест подобно популистко поведение, целящо извличане на политически дивиденти и изнудване на държавата. Така министърът на културата Вежди Рашидов коментира намерението на Славчо Атанасов да „гладува за Пловдивската опера". Община Пловдив дава всичко на всичко едва един процент от общата сума за издръжката на Оперно-филхармоничното дружество в града или само 25 хиляди лева, обосновава се министърът.

В официалното становище на Рашидов, публикувано на сайта на Министерството на културата, се казва още: „Държавата в лицето на Министерството на културата дава 2 100 000 лева годишно. За шестте месеца на тази година дружеството има 45 представления с 6682 зрители и едва 50 хиляди лева приходи. Държавата субсидира с 217 лева всеки билет, продаден за спектакъл. Бих искал да припомня на г-н Славчо Атанасов, че издръжката на ОФД-Пловдив е за сметка на всички български данъкоплатци.

Убеден съм, че е по-достойно за един кмет, истински загрижен за културата, отдавна да е построил подходяща сцена за оперни спектакли и да е поел своя дял от издръжката на културния институт, което решително надхвърля сумата от 25 хиляди лева. Всичко останало е политически популизъм.

Използвам повода още веднъж да заявя, че целта на Министерството на културата е държавните сценични културни институти да бъдат по-ефективни и работещи структури. Така талантливите няма да губят за сметка на посредствените, а публиката в цялата страна ще има достъп до качествен културен продукт, какъвто заслужава".