Медал Пушкин за популяризиране на руския език получи в Кремъл пловдивчанка
Медал Пушкин за популяризиране на руския език получи в Кремъл пловдивчанка / РИО на МОН
Медал „Пушкин”, връчен с указ от президента на Русия Владимир Путин, получи на тържествена церемония в Кремъл пловдивчанката Маргарита Любомирова – експерт по руски език в Регионалния инспекторат по образование в Пловдив.

Наградата е единствена по рода си давана на българин и е за заслуги при популяризирането на руския език и култура извън Русия. Предложението за награждаването на Маргарита Любомирова е на посланника на Руската федерация у нас Анатолий Потапов във връзка с участието й в работата на международната асамблея ”Руския мир” през юни 2007 година.

Според експерта Маргарита Любомирова руският език е втори избираем от чуждите езици в пловдивския регион. Още в първите години на демокрацията съдържанието на преподаване е актуализирано с теми от рода на бизнес-руски и е изчистено от политизация. Съвременната организация на урока по руски език предполага висок порфесионализъм на преподаването и активното ползване на интерактивни форми. В него присъства страноведската и културоведската информация, което още повече засилва интереса на учениците към езика.