/ снимка: Тина Соколова
Най-новите обитатели на зоокъта в Пазарджик - лъвовете Рая и Хектор, направиха първата си разходка в новите си клетки. Това стана в присъствието на специалисти от Фондация „Четири лапи“. Те съдействаха за настаняване на двете големи котки преди около седмица.

Първоначално по препоръка на специалисти новопристигналите бяха отглеждани в затворените помещения на новия си дом, докато свикнат с обстановката и се успокоят. Смята се, че периодът за адаптация към условията в Пазарджик вече е преодолян и двете животни вече могат да разгледат откритите пространства около бетонните си обиталища. 

Лъвове в Пазарджик ще има, дори да не са Терез и Масуд

Родените през 2005 година Хектор и Рая са брат и сестра, които до декември 2017 година са обитавали зоопарка в Разград, откъдето са прехвърлени в София от зоозащитници. Това се случи, след като се разбра, че там животните са отглеждани лошо, а зоопаркът е без лиценз. Първоначално бяха спасени малките Терез и Масуд. Те не бяха поверени на зоокъта в Пазарджик заради тежките си увреждания, изискващи специализирана грижа. В момента са в спасителен център в Холандия.

Край на сагата с Терез и Масуд: Лъвчетата заминават за Холандия

Лъвската територия в парк "Острова" са с площ 1,1 дка, включително закрити помещения, оборудвани с климатици и фризери за съхранение на месото за Рая и Хектор. Те ще живеят в отделни клетки, в които са взети пълни мерки за безопасност както на двете животни, така и на хората.