лъвчетата Терез и Масуд
лъвчетата Терез и Масуд / netinfo
Кметът на Пазарджик: Чувствам се като Цар на джунглата след цялата тази сага!
лъвчета в Пазарджик ще има
96082
лъвчета в Пазарджик ще има
  • лъвчета в Пазарджик ще има
В пазарджишкия зоокът лъвове ще има. Дори това да не са Терез и Масуд. Кметът на града даде ясно да се разбере, че не се отказва от намеренията си да обогати с такива животни най-харесваната от децата част на парк „Острова“. Там вече се строят големи клетки, по прогнози на градоначалника ще са готови до месец и половина.

В няколкомесечния спор за двете малки лъвчета се намеси лично премиерът Бойко Борисов, след което официално бе оповестено, че двете големи котки заминават за Холандия в сряда. И макар за момента да изглеждаше, че с това решение окончателно се слага край на дългата драма, последвалите събития показаха, че съвсем не е така.

Реакцията на Бойко Борисов бе в отговор на протеста, организиран от природозащитници с искане Масуд и Терез да не бъдат дарявани от общината в Разград на тази в Пазарджик и да бъдат настанени в спасителен център в Холандия. Зоолюбители се мотивират с това, че двете малки още не са самостоятелни, а и не са здрави, тъй като са плод на кръвосмешение между брат и сестра. За пазарджишкия зоокът мнението им е, че няма подходящи клетки и достатъчно гледачи.

Драматичната история на Масуд и Терез започва още с раждането им на 8 септември. Майка им ги изоставя и те са жестоко стъпкани от възрастните лъвове в клетката. Откарани са в столична ветеринарна клиника, където грижите за тях поемат „Дивите животни“ и „Четири лапи“. Става ясно, че не могат да се върнат в Разград, затова е договорено настаняването им в спасителен център в Холандия. Там също ги очакват и строят за тях ограждения. Предвидено е след като пораснат, да бъдат прехвърлени в LionRock в ЮАР, където да растат в естествена среда.

Скандалът се заплете в средата на декември, когато се разбра за предложението на Община Пазарджик да приеме двете малки и то бе внесено в Общинския съвет на Разград. Още при оповестяването на тези намерения спасителите на лъвчетата дадоха да се разбере, че няма да се съгласят те да бъдат настанени в който и да било зоопарк у нас, като заплашиха да ги бранят с жива верига.

Последваха протести и непремерени думи: „Не даваме лъвовете на прасетата“. Екоминистърът Нено Димов пък се закани, че ако трябва, ще конфискува лъвчетата в полза на държавата, като обясни, че условията в Пазарджик не били подходящи за тях.

общински съвет Пазарджик
netinfo

Реакцията на Тодор Попов беше не по-малко остра – в края на декември той обяви, че битката за Масуд и Терез не е свършила. По думите му е недопустимо който и да било министър да се намесва така грубо в отношенията между две общини и определи намеренията на министър Димов като тотално превишаване на права. Впоследствие се оказа, че държавата наистина няма законов инструмент за такава намеса, но след поредните протести и петиция на екозащитниците с 47 000 подписа Борисов разпореди на РИОСВ-Русе и Българската агенция по безопасност на храните да окажат пълно съдействие за конфискуването на лъвчетата от Община Разград и изпращането им в Холандия. Намерена беше и законова опция – клинично заключение, че в България няма възможност за контрол над заболяването им и че се нуждаят от специализирана грижа.

Явно обаче Масуд и Терез не са заминали в сряда за Холандия и все още са в страната ни. Вчера от Община Пазарджик оповестиха, че кметът се е срещнал с представители на фондация „Четири лапи“, пред които още веднъж е изложил искането двете животни да бъдат спасени и отгледани в Пазарджик, където може да им бъде осигурена максимално благоприятна среда.

От организацията пък за пореден път са изразили притесненията си за здравословното състояние на двете големи котета. Решено е да бъдат изчакани всички останали изследвания и експертизи, които да определят реалното състояние на Терез и Масуд.

На сесията на Общинския съвет в сряда градоначалникът категорично заяви, че рано или късно в пазарджишкия зоокът лъвчета ще има.

общински съвет Пазарджик
netinfo

Изхранването на обитателите в зоокъта в момента излиза около 50 000 лева, като основно перо в нея е месото за тигрите. Всеки от тях се нуждае от 8 до 12 кг месо дневно. Не всичкото се купува на пазарни цени. За него общината разчита и на местни фирми да даряват продукция с изтекъл срок или остатъци, които иначе трябва да унищожат. Общо разходите за зоокъта са 80 000 лева годишно без ремонтите, обяви още Попов.

Продължилите близо половин година спорове кой да вземе лъвчетата Терез и Масуд бяха проследени с интерес от повечето граждани на Пазарджик. Именно тигрите Саша и Найша, както и едно от децата им, са безспорни любимци сред обитателите на зоокъта. Със същия интерес хората очакват и лъвове. По въпроса дали те да бъдат точно Терез и Масуд обаче мненията са противоречиви.

Има такива за двете разградски братчета. При други се усещат известни колебания. Трети са по-скоро против в името на хуманното отношение към двете обременени по рождение 4-месечни големи котета.

чуйте още в аудиото