лъвчетата Терез и Масуд
лъвчетата Терез и Масуд / netinfo
лъвчетата идват до месец в Пазарджик
96033
лъвчетата идват до месец в Пазарджик
  • лъвчетата идват до месец в Пазарджик
Община Пазарджик и фондация „Четири лапи“ са една и съща страна от каузата за спасяването на разградските лъвчета Терез и Масуд. Това обяви днес кметът на Пазарджик Тодор Попов по повод предстоящото преместване на двете братчета от Разград.

Тодор Попов поясни, че целта е една – животните да се отглеждат добре. За да се убедят в това и природозащитниците, които настояват Терез и Масуд да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, Попов ги покани в Пазарджик да се запознаят с условията в зоокъта, да изкажат експертно мнение, да дадат съвети, а ако имат желание – и да помагат в грижите за двете 4-месечни големи котки.

Тодор Попов е сигурен, че лъвчетата ще се чувстват добре в пазарджишкия зоокът
Тодор Попов е сигурен, че лъвчетата ще се чувстват добре в пазарджишкия зоокът netinfo

Кметът заяви, че лъвчетата са поискани не за прищявка. Припомни концепцията за развитие на парк „Острова“, част от който е зоокътът, и обясни, че е по-хубаво на лъвчетата да се радват децата в България, не в Холандия. Още повече, че експертите на местната община вече имат опит с такива видове – с тигъра Саша, приятелката му Найша, както и с първото им поколение от четири малки, вече дарени на същия принцип на зоопаркове в три български града.

Грижата за тези лъвчета е и голяма отговорност, каза още градоначалникът. Те са плод на кръвосмешение, имат обремененост. Освен това сега минават от хранене с мляко на месо. Ветеринарите на зоокъта ще имат ангажимент да осигуряват необходимата медицинска помощ. Наясно съм, че ако нещо стане с тези животни, мен ще ме вдигат на балон, но поемам предизвикателството, заяви кметът.

Строящите се вече втора седмица клетки за Терез и Масуд отговарят на всички законови изисквания за отглеждане на такива животни. И в момента вече са създадени подходящи условия за лъвчетата, увери Попов. До края на работния ден се очакват последни становища от всички ресорни институции, а клетките ще бъдат завършени до месец и половина, когато се очаква да дойдат и техните обитатели.