лъвчетата Терез и Масуд
лъвчетата Терез и Масуд / netinfo
Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще направи днес по обед изявление заедно със зоо експерти относно решението на Община Разград да дари на пазарджишкия зоокът лъвчетата Терез и Масуд. Повече от месец темата за съдбата на лъвчетата е сред най-обсъжданите.

Стъпканите от майка си новородени бяха спасени от неправителствени организации, които искат да бъдат закарани в спасителен център в Холандия, а оттам – в LionRock в ЮАР и смятат, че нито един български зоопарк няма достатъчно добри условия за отглеждането им.

В скандала се намеси и екоминистърът Нено Димов, който се закани да конфискува Терез и Масуд, за да не попаднат в Пазарджик. Това още повече амбицира Тодор Попов – той пък се зарече да се бори докрай за лъвчетата. Почти веднага след това започна строителство на клетки за лъвовете.

Фондациите „Четири лапи“ и „Дивите животни“ инициираха подписка с искане 4-месечните големи котки да заминат за Холандия, като се посочва, че те имат здравословни проблеми и се нуждаят от специализирани грижи. Петицията е подкрепена от 36 000 души.