/ DarikNews
20 души е завлякъл с високи лихви 39-годишният лихвар от карловското село Христо Даново Ангел Ангелов. Това стана ясно днес по време на съдебно заседание, на което Апелативният съд под тепетата потвърди мярката му за неотклонение "задържане под стража", постановена преди седмица от Окръжния съд. За тези случаи има доказателства в кориците на делото, се разбра днес. 

Лихварят, раздавал кредити срещу имоти и коли, остава зад решетките
 
Ангелов обаче е обвинен в това, че в периода от 14 октомври 2014 г. до 11 декември 2019 г. в селата от общините Карлово и Сопот, област Пловдив, при условията на продължавано престъпление, без съответно разрешение е радавал кредити срещу огромна лихва на роми с нисък социален статус, които по данни на разследващите са над 100, но засега 20 има достатъчно доказателства. Лихвата, срещу която той отпускал заемите, стигала до 40%. В резултат на това лихварят успял да придобие имоти и коли, които му били предоставяни като залог от жертвите му. 

Обвинението срещу лихваря е квалифицирано като тежко и предвижда затвор от 5 до 10 години, както и глоба от 5 000 до 10 000 лв. Въпреки че делото се намира в начална фаза на разследване, са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че Ангелов е извършил престъплението, в което е обвинен. 

Спипаха лихвари в карловско село, давали заеми срещу огромна лихва

В съдебната зала адвокатите му - Димитър Будаков и Стефан Шипкалиев, заявиха, че парите, намерени в дома на Ангелов, в размер на 86 хиляди лева, са от продажба на разсад за лавандула и гледане на рози. Юристите обясниха, че той се занимавал предимно със селскостопанска дейност, а за имотите, за които разследващите твърдяха, че са придобити от негови длъжници, имал необходимите нотариални актове и бил доплащал суми за тях. Ставало дума за изоставени апартаменти в блокове, собственост на оръжейните заводи, които били на изключително ниски цени и са придобити в периода 2014-2019 г.  посочи адвокат Шипкалиев. 

Според адвокат Будаков пък по делото имало приложена изключително противоречива характеристична справка от разследващ полицай, според която Ангелов нямал други криминални прояви, не е агресивен и демонстрира висок стандарт на живот, а също така не плаща данъци. От друга страна в справката пишело също, че той общува с лица от криминалния контингент, ръководи престъпна група за извършване на лихварска дейност и е заплашвал хората, на които е давал заеми. "Това не са кредити, а суми от 100 до 300 лева, които им е давал, след като са го търсили по телефона, вайбъра или месинджъра и са му казвали "Прати ми моля те 50 лева защото гладувам", добави защитникът.

Повдигнаха обвинение на лихвар, срещу заемите си взимал имотите на длъжниците 

Въпреки усилията на защитата обаче, съдът прецени, че има опасност лихварят да извърши друго престъпление и затова съдебният състав го остави зад решетките. 

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.