Криза за медицински сестри в Смолянско, нужни са още над сто
Криза за медицински сестри в Смолянско, нужни са още над сто / Дарик архив

Сериозна криза за медицински сестри има в Смолянско, като над сто са необходими още за региона. Това става ясно от данните на Здравната карта. По нея за региона са необходими около 242 медицински сестри, а всъщност работят едва 131, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Мими Кубатева.

Най-наболял е проблемът в извънболничната помощ, където сестрите, които са необходими, са почти наполовина. Има недостиг и на семейни лекари в областта. Практиките са 76, а договори със Здравноосигурителната каса са подписали 66 общопрактикуващи лекари.

„В нашия регион имаме неравнопоставен достъп до медицинска помощ, особено в малките населени места и отдалечените от общинските центрове. Това е един от големите проблеми на областното здравеопазване“, коментира д-р Кубатева. Според нея трябва да се търсят механизми за разрешаване на тези кадрови проблеми.

„Трябва да се работи в тази посока, това не е по силите само на здравните власти, трябва да се обединят усилията с местната власт и другите сектори“, добави още директорът на РЗИ - Смолян.